Jak na vosk?

Přátelé včelaři, mám toho tolik na srdci, jenom toho času prostě nezbývá. Ale jdeme na to, jedná se důležité věci a není prostor je dál odkládat.

Rád bych se nyní věnoval jako jinak než vosku – začneme u mezistěn, pak se zaměříme na jeho získávání a hlavně výtežnosti.

 

Všechny níže uvedené údaje jsou z mého soukromého výzkumu a zkušeností.

Vše začíná u včel a pokud vložíme do úlu mezistěnu o správné váze, je to první krůček k úspěchu. Tady bych se rád zaměřil na především podomácku vyrobené formy na odlévané mezistěny i na nesprávně seřízené válce. Pokud se budeme bavit o mezistěnu pro RM 39*24 měla by její hmotnost být cca 75g

Již jsem slyšel spoustu včelařů jak mě tvrdí, že jim na váze nezáleží, dělají si je přece z vlastního vosku. Ale pokud dáte včelám mezistěnu, která má hmotnost 100g a vy s odřenýma ušima vytěžíte těch 100g zpátky, tak kde je zisk? Kde je jsou voskové šupinky? Na podložce...

A Vy točíte pořád dokola ten samý vosk, bez přídavku „čerstvého“, protože včely použijí ke stavbě díla vosk z mezistěny, kterého je tam tááák moc. No pak můžeme polemizovat o nějakých reziduích , které tam asi přibývají..

A nyní to důležité – pokud vezmete voští, které chcete z úlu již vyřadit můžete jej zpracovávat několika způsoby:

  • sluneční tavidlo – u slunečního tavidla dosahuje výtěžnost z jednoho rámku průměrně 65g vosku.

  • parní tavidlo – u zpracování pomocí páry dosahuje výtěžnost z jednoho rámku průměrně 80-90g vosku.

  • vyváření v kotli (hrnci) – jedná se v podstatě o stejnou výtěžnost jako u páry

  • vyváření v kotli (hrnci + lis, odstředivka) – v momentě kdy košilky zmáčknete nebo odstředíte získáváte naprosté maximum – cca 100 – 110g vosku !!! z jednoho rámku 39*24

Po tomto odstavci bych se rád vrátil ještě o odstavec výše – takže odlejete si mezistěnu, která váží např. 95g a tuto včely postaví, Vy jej po dvou sezónách vložíte do parního tavidla a získáte 90g vosku. Vidíte co je špatně? Pokud vložíte mezistěnu 75g a získáte 110g – není to lepší? Pořád jsme u jednoho rámku...

 U nás ve včelařství se neuvěřitelným způsobem rozjíždí služba vyvařování voští, košilek a v podstatě „všeho co obsahuje vosk“. A jelikož jsem již docela zakousnutý do této problematiky tak vážím a počítám, a tady je pár čísel:

59,9kg košilek z páry a vytěženo 11,9kg vosku – 20%

15,3kg košilek z páry a vytěženo 6,9kg vosku – 45% !!!

4,7kg košilek z páry a vytěženo 0,74kg vosku – 16%

382 rámků 39*24 a vytěženo 40,5kg vosku

 

Prostě šílené čísla a pokud se budete ptát, kde že je Váš vosk – odpověď má několik bodíků - váha vstupní mezistěny v kombinaci se správným způsobem zpracování voští. A nakonec jedna prosba: 

Až budete příště zpracovávat voští, nespokojte se s tím, že prostě "něco" teče, ale dejte si tu práci a spočítejte si kolik vosku máte a kolik rámků jste k tomuto množství potřebovali. 

 

Budeme rádi za sdílení s ostatními včelaři 

Pokud Vás v rámci této problematiky cokoliv zajímalo, neváhejte nás prosím kontaktovat.

Mějte se krásně voskově a přejeme úspěšnou sezónu


Petr Balaštík

Zpět do obchodu